Tuhosin kaiken tekstin, jonka olin saanut aikaiseksi, inhottavaa. Ei siis auta kuin kirjoitella uudestaan. Huoh!

Viides päivä lähtee käyntiin. Tänä aamuna onkin ilouutisia: Nilkkani ovat vihdoin täysin omat itsensä. Ei turvotusta, ei sukanrantuja, ei mitään epämääräistä. Omat nilkat. Olokin on tosin hitusen keveämpi, kuin alkuviikosta - ei läheskään niin turvonnut. Toivottavasti tuo keventynyt olo näkyy myös vaa'assa sitten tiistaina.

---

Olen tässä viime päivinä seikkaillut aika paljon netissä lukemassa toisten blogeja ja keskustelupalstoja. (Pääosin laihdutusaiheisia. Mistäköhän johtuisi... ;) Kaiken järkevän sekaan mahtuu ihan kummallisia uskomuksia laihtumisesta ja normaalipainosta. Otetaanpa esimerkiksi kaksi väittämää normaalipainosta: Tällä hetkellä nuorison joukossa on vallalla käsitys, että normaalipaino on "oma pituus-120"kg. Kahdeksankymmentä luvulla ihan jopa terveydenhuollon keskuudessa normaalipaino oli "oma pituus-110"kg. Ja tästähän ei tuolloin luistettu. Heti tuli palautetta, jos tavoitepainon yli mentiin. Tuolloin eläneet ihmiset voivat muistaa tämän. Minä olin tuskin vielä syntynytkään.  

No tarkastellaas näitä väittämiä. Otan esimerkiksi kolme henkilöä: 200cm, 170 cm, ja 156 cm pitkät ihmiset, sukupuolella ei väliä:

"Oma pituus-120"kg-säännön mukaan heidän tulisi painaa 80kg, 50kg ja 36kg. BMI:t tässä tapauksessa olisivat  20kg/m2, 17.3kg/m2 ja 14.8kg/m2. (Normisti BMI:n tulisi olla n. 20-25kg/m2)

"Oma pituus-110"kg-säännön mukaan painojen tulisi olla 90kg, 60kg ja 46kg. BMI:t siis 22.5kg/m2, 20.9kg/m2 ja 18.9kg/m2.

Mitä näistä säännöistä voi päätellä? Joutavat roskiin koko joukko. Niiden mukaan ihmisistä, jotka ovat lyhyempiä tai keskiarvonmittaisia tehdään alipainoisia. Käytännössä toimivat vain kaksi metrisille ja sitä isommille. Kuinka moni Suomenkaan kansasta on niin pitkä? Tulee myös muistaa, että sisäelinten ja pään koko ovat täysikasvuisella ihmisillä suhteellisen vakioita. Tietysti variaatiota ilmenee ihmisen koon mukaan, mutta pienellä ihmisellä on enemmän luuta ja sisäelimiä kokoon nähden.

Toisaalta jos mietitään BMI:n mielekkyyttä, niin 150 senttisen ihmisen pitäisi normaalipainoisena painaa noin 45-56,25 kg. Kuullostaa jo huomattavasti paremmalta, kuin 30kg tai 40 kg.

Jokaisessa mittaustavassa on kuitenkin omat virhelähteensä ja ääripäänsä, joihin täytyy soveltaa omaa järkeä ja harkintakykyä. BMI:kään ei erottele rasvaa lihaksesta: Hyvin treenannut ihminen, jolla ei rasvaa ole paljon ollenkaan voi olla painoindeksin mukaan ylipainoinen. Käskisitkö laihduttamaan? Tai hyvin hento- ja kapealuinen voi olla alipainon rajalla ja kurvikas. Käskisitkö lihomaan?